Автомобилски брендови – кој кого поседува? – CARclub.mk | #1 за Автомобилите full screen background image
Search

Автомобилски брендови – кој кого поседува?

Со цел да ги разјасниме работите, денес пренесуваме една листа на автомобилски производители и појаснуваме кој кого поседува.

Интересно е што некои од познатите брендови најдоа нови (и неочекувани) сопственици, а некои брендови едноставно згаснаа. Меѓу оние кои ги поздравивме и ги испративме во историјата се Saab, Pontiac и уште некои, а има и онакви кои имаат нови газди.

Да разгледаме:

 • BMW е сопственик на Mini и Rolls Royce
 • Fiat е сопственик на Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Jeep, SRT и Lancia.
 • Ford е сопственик на Lincoln и има мал (не-контролирачки) удел во Mazda
 • General Motors (GM) е сопственик на (земете воздух) Buick, Cadillac, Chevrolet и GMC. GM има контролирачки удел во Daewoo, Opel/Vauxhall и Holden.
 • Honda е сопственик на Acura.
 • Toyota е сопственик на Lexus.
 • Hyundai и Kia се дел од иста групација.
 • Renault и Nissan се дел од иста групација. Сопственици се на Infiniti и Dacia, а од неодамна повторно е заживеан брендот Datsun.
 • Tata Motors е сопственик на Jaguar и Land Rover
 • Geely е сопственик на Volvo.
 • Mazda е независна.
 • Mitsubishi е независен.
 • Daimler AG е сопственик на Mercedes-Benz и Smart.
 • Subaru му припаѓа на Fuji Heavy Industries и еден мал дел на Toyota.
 • Volkswagen е сопственик на Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Seat и Skoda (и уште неколку не-автомобилски брендови)
 • Peugeot и Citroen се во заедничка групација, од неодмана соработуваат со GM.
 • Proton е сопственик на Lotus.
 • Aston Martin е сопственост на неколку различни групации, меѓу кои Investindustrial и Investment Dar.
 • Suzuki е независен, но Volkswagen е сопственик на 19.9% од компанијата.

Појасно е сега?Алфа и Омега на CARclub. Играчките остануваат, само стануваат поскапи.