ВИДЕО: Што е поинакво кај овој прототип на Hyundai Ioniq 5? – CARclub.mk | #1 за Автомобилите full screen background image
Search

ВИДЕО: Што е поинакво кај овој прототип на Hyundai Ioniq 5?

Корејскиот бренд подготви специјален прототип од електричниот SUV кој добива напредно управување на сите четири тркала.

Флексибилноста која ја нудат платформите кои се користат за електричните возила е навистина импресивна. „Пакувањето“ на компонентите станува сè понапредно и понапредно, а тоа пак овозможува воведување на интересни нови решенија и технологии.

Hyundai Mobis веќе подолго време работи на e-corner модул наменет за вградување во сериски автомобили и веќе го најде своето место во неколку концепти на брендот. Но најновата верзија на овој напреден управувачки систем се најде во специјално-подготвен Ioniq 5 прототип, опремен со четири вакви модули.

И што овозможува сето ова? Па модулите овозможуваат вртење на сите четири тркала до максимални 90 степени, а тоа пак овозможува маневрабилност која едноставно е без конкуренција. Сакате да се движите странично? Нема проблем. Сакате да го завртите вашиот автомобил „во круг“? Повторно, нема проблем. Замислете колку би било лесно паралелното паркирање?

Дали и кога ќе го видиме ова во сериски автомобил? Нема никакви официјални најави – но самиот факт дека го гледаме ова во автомобил кој веќе постои и се нуди на пазарот… Хм…Алфа и Омега на CARclub. Играчките остануваат, само стануваат поскапи.