Volkswagen до 2035 во Европа ќе престане да произведува возила со внатрешно согорување – CARclub.mk | #1 за Автомобилите full screen background image
Search

Volkswagen до 2035 во Европа ќе престане да произведува возила со внатрешно согорување

Германскиот бренд објави дека последниот автомобил со внатрешно согорување во Европа ќе го произведе во 2035 година, од кога ќе продолжи со целосно електрична гама на возила.

Во текот нa неодамнешно интервју со весникот Минхен Меркур, продажниот директор на VW – Клаус Целмер изјави дека брендот ќе го напушти пазарот на возила со внатрешно согорување во Европа до 2035 година, но во САД, Канада, Јужна Америка и Африка ќе се задржи малку подолго.

Целмер исто така откри дека целата гама на Volkswagen ќе стане CO2 неутрална најкасно до 2050 година. Оваа цел не се однесува само на брендот Volkswagen, туку на целата групација.

Ова е последица на новите стандарди во Европската Унија, кои ќе наложуваат 60 проценти намалување на CO2 емисиите до 2030 година, по што ќе следи 100 процентно укинување до 2035, кое ќе го направи производството на возила со внатрешно согорување во иднина невозможно.Отсекогаш Филип се интересирал за дизајнот и перформансите на автомобилите, а во срце му лежат легендарните спортски модели со забавен карактер кои можат да ги совладаат свиоците со огромна брзина.