ВИДЕО: Пет ѕвездички за компактниот Volkswagen T-Cross на EuroNCAP – CARclub.mk | #1 за Автомобилите full screen background image
Search

ВИДЕО: Пет ѕвездички за компактниот Volkswagen T-Cross на EuroNCAP

Новиот компактен кросовер на Volkswagen – T-Cross – освои максимални пет ѕвездички на EuroNCAP тестирањата за безбедност.

VolkswagenT-Cross стандардно доаѓа со бројни системи за помош на возачот, кои претходно беа достапни само во повисоките категории на возила. Овие системи, во комбинација со исклучителната издржливост при несреќа и одличната заштита на патниците резултираат со зголемена безбедност и намалување на ризикот при судир.

Како стандард, T-Cross го има системот Front Assist, вклучувајќи мониторинг на пешаците, систем за итно сопирање, помош при возење во лента, помош при стартување на патот и проактивен систем за заштита на патниците. Вториот автоматски ги затвора прозорците и подвижниот покрив, ги прицврстува безбедносните ремени и го зголемува притисокот на сопирачките ако постои ризик од несреќа. Опремата на возилото вклучува помош за менување ленти, монитор за слепи точки и придружната сигнализација за задниот сообраќај. Системот за предупредување за возачот, помошта при паркирање и приспособливиот темпомат (ACC), како дел од кои возилото е контролирано со радарски сензор за автоматско сопирање и забрзување, се опционално достапни.

Euro NCAP повторно ги создава најчестите сценарија за несреќи како дел од сеопфатните процедури за тестирање. T-Cross ги заврши сите категории за оценување со најдобар резултат, понекогаш дури и во сите категории. Како резултат на тоа, возилото постигна неверојатни 97 проценти за почит во категоријата „Заштита на возрасни патници“. Само многу малку возила ја имаат постигнато оваа вредност, покажувајќи дека малите спортски автомобили можат да бидат безбедни како поголемите модели.
Високиот рејтинг за сигурност на децата од 86 проценти подвлекува колку е T-Cross соодветен за семејството.

Активните системи за поддршка постигнаа рејтинг од 80 проценти, далеку подобар од претходниот стандард во оваа категорија на возила. Покрај опремата за пасивна заштита, возилото, исто така, има и активен Front Assist за да се грижи за безбедноста на пешаците и велосипедистите. Со 81 процент возилото постигна многу високи резултати во рамките на моментално валидните сценарија за оценување во оваа категорија.

Комбинацијата на сите индивидуални рејтинзи резултира со севкупна оценка од пет ѕвездички!Алфа и Омега на CARclub. Играчките остануваат, само стануваат поскапи.