VW го заврши превземањето на Porsche – CARclub.mk | #1 за Автомобилите full screen background image
Search

VW го заврши превземањето на Porsche

Volkswagen стана сопственик и на овој Германски спортски бренд, со тоа што го заврши превземањето на Porsche, две години порано од планираното.

Соочувајќи се со тешки пазарни услови, VW истакна дека превземањето е забрзано за да започне обемно зголемување на економијата. Извршниот директор на VW, Martin Winterkorn објави дека овој потег значително ќе ги зајакне Volkswagen и Porsche, и ќе ја рашири гамата на групацијата со фасцинантни нови возила.

VW плати 4.49 билиони евра за останатите 50.1 проценти удел во Porsche, така што сега поседува 100% проценти. Договорот ја завршува седум-годишната сага помеѓу двете компании, која беше започната во 2005 кога Porsche започна да ги добива првите уплати од VW.

Porsche сега е 12-от бренд во групацијата на VW. Главната цел на Volkswagen е да стане најголем автомобилски производител во светот до 2018.Отсекогаш Филип се интересирал за дизајнот и перформансите на автомобилите, а во срце му лежат легендарните спортски модели со забавен карактер кои можат да ги совладаат свиоците со огромна брзина.