Ова се најпродаваните автомобили во секоја европска земја во 2021 – CARclub.mk | #1 за Автомобилите full screen background image
Search

Ова се најпродаваните автомобили во секоја европска земја во 2021

Најновите извештаи на JATO Dynamics ни откриваат кој автомобил бил најпродаван во секоја од Европските земји.

Она што некогаш беше континент доминиран од Volkswagen Golf, сега е мешавина од повеќе водечки модели. Минатата година, од сите Европски земји Golf водеше само во Германија. Тоа е една од шесте земји во кои Volkswagen групацијата водеше на листите за најпродавани модели (4 Skoda, 1 Volkswagen и 1 Seat).

Најуспешна беше групацијата Stellantis чии модели водеа во вкупно осум земји (4 Fiat, 2 Opel и 2 Peugeot). Зад неа следеше Toyota со 7 регионални пазари. Групацијата Renault и Hyundai-Kia ја делеа четвртата позиција со предводници во по пет земји.

Volvo и Tesla водеа во по две земји, додека Ford водеше во Данска, а Suzuki во Унгарија.

Најпродаван модел во Македонија беше Kia Sportage со удел од 7.9 проценти од сите продадени возила. Ситуацијата кај нашите соседи беше нешто поинаква – па така во Србија напродаван модел беше Fiat 500L (кој и локално се произведува), во Бугарија – Dacia Dokker, а во Грција – Toyota Yaris.

Извор на табелата: @carindustryanalysisОтсекогаш Филип се интересирал за дизајнот и перформансите на автомобилите, а во срце му лежат легендарните спортски модели со забавен карактер кои можат да ги совладаат свиоците со огромна брзина.