full screen background image
Search

Новиот Volkswagen Golf освои максимални пет ѕвездички на Euro NCAP тестирањата

Новиот GOLF го постигна највисокиот резултат во тестот за безбедност на Euro NCAP, каде тој го доби највисокиот рејтинг по сите критериуми – заштита на возрасни патници, деца и пешаци, како и во однос на системите за помош.

Тест флота на новиот GOLF беше тестирана од страна на Euro NCAP. Во категоријата „Заштита на возрасни патници“, автомобилите мораат да претрпат разни судари: директен судир во бариера, директен судир со цврст ѕид, страничен удар и удар во столб. Брзините на удар се движат од 32 до 64 км на час. Понатамошните тестови се фокусираа на повреди при судири на задниот дел. Тестирана беше и ефективноста на системот за итно сопирање „Front Assist“ во спречувањето на непосредни судири на задниот дел со градска брзина. Сè на сè, новиот GOLF постигна 95% од достапните поени за заштита на патниците.

Резултатите од влијанието на предната и од страна беа вклучени во оценката за заштита на придружните деца, дополнети со тест за инсталација на стандардни детски седишта и проверка на монтирања како што е ISOFIX. Во оваа категорија, новиот GOLF постигна 89%. Резултатот за заштита на пешаци и велосипедисти беше 76%. Фокусот тука беше влијанието на автомобилот на главата, бутовите и нозете, како и ефективноста на системот за сопирање при итни случаи.

Другите системи за помош, како што се ограничувачот на брзината, системот за набљудување на окружувањето при поголема брзина и системот за одржување на лента, беа оценети во категоријата „Безбедност“. Volkswagen вгради во новиот GOLF целосен пакет системи за помош, кои се извлечени од повисоките категории на возила. Два стандардни безбедносни системи се особено важни: системот за одржување на лента и „Front Assist“ системот, што го следи сообраќајот пред автомобилот со помош на сензор, радар и предна камера. Автомобилот сопира автоматски во опасни ситуации – дури и при многу мала брзина во градот. Спектарот на системот е проширен за да вклучи набљудување на велосипедисти и помош при скршнување од лента – сите овие се достапни за прв пат во GOLF. Тестирањата на Euro NCAP ја покажуваат ефикасноста: со освоени 78% од достапните поени, новиот компактен автомобил на Volkswagen постигна одлични резултати во категоријата за безбедност.

Поврзано:   Електричниот Volkswagen ID.3 ги надмина официјалните мерења за повеќе од 100 километри!Алфа и Омега на CARclub. Играчките остануваат, само стануваат поскапи.