Во првите три месеци од 2024, во Македонија се продадени 1712 нови автомобили! – CARclub.mk | #1 за Автомобилите full screen background image
Search

Во првите три месеци од 2024, во Македонија се продадени 1712 нови автомобили!

Според (неофицијални, секако) податоци кои пристигнаа до нас, во првите три месеци од 2024 се продадени вкупно 1712 нови автомобили – дури 35% повеќе од истиот период минатата година.

Податоците до кои стигнавме пристигнуваат од CE Auto преку BestSellingCarsBlog. За жал, немаме официјални податоци од македонските импортери, па затоа и овие бројки ги земаме со одредена резерва – но бројките се интересни.

Според CE Auto, пазарот на нови возила во Март 2024 е поголем за цели 41.4% проценти во однос на истиот месец минатата година, додека Февруари 2024 бил подобар за импресивни 69% во однос на истиот месец во 2023. Во Јануари биле продадени 420 нови возила, во Февруари 971 ново возило додека во Март биле продадени 741 возило. Вкупниот резултат е одлични 1712 нови возила во првите три месеци од годинава.

Бројките се интересни. Најпродавано возило во Март била Fiat Panda со 55 продадени примероци, додека зад неа е Renault Clio со 42 продадени возила. На третото место е Skoda Octavia со 33 продадени автомобили. На четвртата позиција е Hyundai Tucson со 30 автомобили, додека на петтото место е Kia Sportage со 26.

Интересно, најпродаван нов автомобил во 2024 досега е токму Kia Sportage со вкупно 85 продадени возила, додека на второто место е Dacia Duster со 76. На третото место е Renault Clio со 75. На четвртата позиција е Skoda Octavia со 74 продадени возила, а топ 5 ги заокружува Seat Ibiza со 59 продадени возила.

Извор: CE Auto преку BestSellingCarsBlog.com.Алфа и Омега на CARclub. Играчките остануваат, само стануваат поскапи.