Focal премиум аудио уредот во новиот Peugeot 308 е наменет за вистинските аудиофили! – CARclub.mk | #1 за Автомобилите full screen background image
Search

Focal премиум аудио уредот во новиот Peugeot 308 е наменет за вистинските аудиофили!

Развиен во партнерство со Focal, француски бренд кoj e експерт за високопрецизна акустика, новиот систем премиум FOCAL® Hi-Fi кај PEUGEOT 308 е резултат на повеќе од четири години заедничка работа. Совршено интегриран во PEUGEOT i-cockpit® кај новиот 308, тој нуди посебно звучно искуство, комбинирајќи го задоволството од совршено јасниот звук со задоволството при возење.

Тимовите на PEUGEOT и FOCAL работеа заедно за да ги дефинираат приспособените локации на секој звучник, со цел да им понудат на сите патници извонредно звучно искуство. Тимовите извршија заедничко проучување на стратешките делови (дефиниција на врати, решетки, украси, застаклување, итн.), за да се гарантира најдобрата изведба во патничкиот простор. Ништо не е оставено на случајноста, сè до структурата на багажникот кој го интегрира сабвуферот. Во внатрешноста, звучната атмосфера е стабилна и прецизна, гласовите се јасни и детални, а басот е длабок и впечатлив.

Спој на два големи француски брендови

PEUGEOT и FOCAL ги спојуваат француското производство, високата технологија и иновациите: двете компании ја делат истата желба да понудат интензивни сензации, подобрени перформанси и ретки емоции – задоволство да ја слушате Вашата музика додека возите или патувате, благодарение на совршената инсталација со висок квалитет интегрирана во најсовремениот автомобил.

Соработката помеѓу PEUGEOT и Focal започна во 2014 година, а најпрво беше остварена кај концептните автомобили: Bistrot du Lion foodtruck, FRACTAL, INSTINCT, e-LEGEND… Потоа беше проширена и на сериските возила во палетата на PEUGEOT: 2008, 3008, 5008, 508 и 508 SW.

Повеќе од 40 години, Focal се утврдува како референтен бренд во производството на звучници, звучници со висока верност за дома, монитори за студиа за снимање, слушалки и аудио комплети за автомобили и чамци. PEUGEOT за соработка ги повика тимовите на FOCAL засновани на ова уникатно знаење во акустиката и нивното истражување и развој на врвната технологија на аудио.

Поврзано:   ВОЗЕВМЕ: Во Кан го возевме новиот електричен Peugeot E-3008!

Тајните на вградената акустична технологија на новиот PEUGEOT 308

FOCAL® Premium Hi-Fi системот во новиот PEUGEOT 308 е составен од 10 звучници со ексклузивни патентирани технологии:

  • 4 TNF алуминиумски високотонци со инвертирана купола,
  • 4 вуфери/медиуми со Polyglass мембрана и 16,5 cm TMD (Tuned Mass Damper) суспензија,
  • 1 Polyglass централен звучник на инструмент таблата,
  • 1 Power Flower™ овален сабвуфер.

Тие се поврзани со нов 12-насочен засилувач од 690W (засилувач со технологија од класа D) поддржан од ARKAMYS дигитална обработка на звук.

TNF алуминиумски високотонци со инвертирана купола

Focal потпис, високотонецот со инвертирана купола никогаш не престанал да се развива од неговото создавање. Неговата главна предност, освен многу ниската насоченост, лежи во употребата на калем со мал дијаметар (а со тоа и многу лесен за подобро забрзување) поврзан директно со цврстата купола.

Што се однесува до дијафрагмата за бас и средениот опсег, специфичноста на Focal е да работи директно на емисијата на звукот, па затоа и на механичките карактеристики на материјалите.

Вуферите со среден опсег (16,5 см) и централниот звучник (8 cm) со Polyglass мембрана и суспензија TMD (Tuned Mass Damper)

Технологијата Polyglass е ексклузивна за Focal и се состои од нанесување фини стаклен микрофибер на конусот од целулозната менмбрана.

Овој процес овозможува да се усогласи одличното придушување на хартијата со цврстината на стаклото. Индексот на цврстината е речиси 10 пати повисок од оној на полипропиленот, па дури го надминува оној Kevlar® со еден слој кожа.

Прилагодувањето на односот маса – цврстина – амортизација резултира со извонредна линеарност на кривата на одговорот на фреквенцијата, веднаш од дизајнот на дијафрагмата. Оваа иновација значи и значително зголемување на дефиницијата во средниот опсег.

Поврзано:   ПРЕМИЕРА: Peugeot го претстави новиот, голем E-5008!

Суспензијата TMD (Tuned Mass Damper) со хармонично амортизирање е патентирана иновација за подобрување на средниот опсег. Средниот опсег е веројатно најкомплексниот дел од акустичниот систем што треба да се совлада. Од една страна, мора да обезбеди униформа енергетска врска со бас каналот. Од друга страна, мора да биде кохерентен со високотонецот во однос на расејување и забрзување. Од тоа зависи хомогеноста на тембрите и просторноста.

Благодарение на моќта на нумеричка анализа со користење на конечни елементи, тимовите на Focal развија алатка за симулација за визуелизација на динамичкото однесување на суспензијата што обезбедува поврзување на конусот со садот и ги открива недостатоците што треба да се решат.

Откако ќе се утврдат недостатоците, треба да се смисли уред за нивно контролирање. Вообичаените решенија за зголемување на амортизацијата на суспензијата доведуваат до зголемување на масата, а со тоа и промена на дефиницијата. Focal најде иновативен одговор со пренесување на техника на акустика во антисеизмичките системи за облакодери, а која може да се најде и во суспензиите на тркачките автомобили! Ова е техниката „Tuned Mass Damper“: дополнителната маса осцилира во спротивност со резонанцата за да ја контролира.

Растворот се нанесува на звучникот и се состои од две кружни „монистри“, обликувани во масата на суспензијата и разумно димензионирани и позиционирани. Тие го сочинуваат хармоничниот амортизер (TMD) и го стабилизираат однесувањето на суспензијата при резонанца, за да се избегнат деформации на конусот и да не се оштети динамиката.

Овален сабвуфер Power Flower™ (еквивалент на 20 см)

Технологијата Power Flower™ е уште еден силен идентификатор на гамата Focal. Директно наследен од технологиите на иконите звучници Utopia, Power Flower™ го заменува едноставниот ферит што обично се користи на звучниците и е извор на моќно магнетно поле. Резултат: стабилна и здрава репродукција на бас до екстремни нивоа на звучен притисок.

Поврзано:   Peugeot Sport доби специјално еко-признание од FIA

Со текот на годините, овој систем беше прилагоден на барањата на автомобилската индустрија. Оваа технологија откри уште една одлучувачка предност: не само што магнетната енергија е значителна благодарение на замената на феритот со неодимиум, туку пред сè, растојанието помеѓу магнетите овозможува топлиот воздух да циркулира слободно, обезбедувајќи неспоредлива термичка вентилација на надворешната страна на намотка. Бидејќи серпентина се загрева помалку, тоа веќе не е ограничување на моќноста: неговото однесување е оптимално, и при врвни нивоа на моќност без динамична компресија и за време на долги сесии за слушање, каде што неговиот излез останува константен.

Друга предност е тоа што калемот е декомпресиран бидејќи е целосно отворен кон надвор. Искривувањето, поврзано со феномени на механичка компресија (калемот повеќе не се кочи од малиот волумен на компримиран воздух во воздушниот јаз), значително се намалува при висока или многу висока моќност.

Дигиталната аудио обработка на ARKAMYS го комплетира звучниот потпис FOCAL, по повеќечасовни тестови извршени од инженерите за акустика во анехоична комора и многу километри реално возење на сите видови патишта.

Извор: PR PeugeotАлфа и Омега на CARclub. Играчките остануваат, само стануваат поскапи.