Корисно: Кои се новите, стандардизирани ознаки за различните видови на горива? – CARclub.mk | #1 за Автомобилите full screen background image
Search

Корисно: Кои се новите, стандардизирани ознаки за различните видови на горива?

Во согласност со ЕУ легислативата, стандардизирани се ознаките кои се користат за идентификување на горивата. Дознајте што точно тие значат!

Од 12-ти октомври 2018, сите земји членки на Европската унија, ЕЕА земјите (Исланд, Лихтенштајн и Норвешка), Србија, Турција и нашата држава ќе треба да применуваат нов, заеднички и хармонизиран сет на ознаки за горива на сите новопроизведени возила и бензински станици на кои се продава бензин, дизел, водород, компресиран природен гас, течен природен гас или течен нафтен гас.

Новите ознаки треба да бидат поставени на сите пумпи, но и во близина на отворот на резервоарот за гориво на сите нови патнички возила, мотоцикли, лесни и тешки комерцијални возила и автобуси. Всушност, целта на овие ознаки е да се добијат јасни и стандардизирани информации за компатибилноста на горивата кои се продаваат на бензинските станици. Во документот на ЕК се наведува сè поголемата понуда на горива на пазарот и различните ознаки на нив може да доведе до забуна кај корисниците, особено на оние кои патуваат низ повеќе земји членки.

Новите ознаки се поделени во три групи – секоја со различна форма за полесно препознавање. Бензините ќе бидат означени со буквата E ставена во круг, дизел горивата со буквата B ставена во квадрат и гасоводните горива ќе бидат испишани во дијамант форма. Информацијата внатре во специфичните форми ќе го означува максималниот процент на биогориво во секое од горивата, кое е препорачано од производителите на возила.

Бензински Горива

Ознката за бензините е во форма на круг со Е5, Е10 и т.н. каде Е стои за специфичната био-компонента (етанол) содржана во бензинот.

Дизел Горива

Ознаката за дизел горивата е во форма наквадрат со B7, B10, XTL и т.н. каде B стои за специфичната био-дизел компонента што треба да биде содржана во дизел горивата, додека XTL стои за синтетички дизел и значи дека не e добиен од сурова нафта.

Гасовидни Горива

Ознаката за гасовидните горива е во форма на дијамант и го означува видот на горивото – CNG, водород, LNG или LPG.

Полначи за електрични возила

Интересен новитет се стандардизираните ознаки за полначите на електрични возила. Ознаките треба да помогнат корисниците полесно да ја препознаваат компатибилноста на поставените и достапни полначи со нивните возила. Ознаката е лесно препознатлива – бел или црн шестоаголник со буквата C.

Новите ознаки немаат за цел да ги заменат постоечките стандарди за безбедност и квалитет на горива, туку едноставно да го олеснат пристапот до потребните информации на возачите за компатибилноста на горивата и моторот на нивното возило.

Макпетрол веќе го применува овој заеднички и хармонизиран сет на ознаки за горивата на своите бензински станици.

ИЗВОР: Макпетрол Инфо ПоинтАлфа и Омега на CARclub. Играчките остануваат, само стануваат поскапи.