Обединетото Кралство ќе ја забрани продажбата на возила со конвенционални мотори од 2030 – CARclub.mk | #1 за Автомобилите full screen background image
Search

Обединетото Кралство ќе ја забрани продажбата на возила со конвенционални мотори од 2030

Обединетото Кралство објави дека продажбата на возила со конвенционални мотори со внатрешно согорување ќе биде забрането од 2030, но и дека ќе направи огромни инвестции во подобрување на инфраструктурата потребна за возила на електрична енергија.

Одлуката на владата на Борис Џонсон е дел од план во 10 точки, кој е насочен кон „зелена индустриска револуција“ која има цел да ја да се бори со климатските промени.

Возилата со конвенционални мотори на внатрешно согорување нема да може да е продаваат по 2030. Возила со хибриден погон и понатаму ќе се продаваат, но според најавеното ќе мораат да можат да поминат „значителен број на километри“ на електрична енергија. Хибридите ќе можат да се продаваат уште пет години.

Сепак, владата на Обединетото Кралство објави дека ќе инвестира 4 милијарди Фунти (околу 4.4 милијарди Евра) во ифраструктурата за полнење на електрични возила и производство на батерии, а ќе обезбеди и повеќе од 580 милиони Фунти (околу 650 милиони Евра) за субвенционирање на купувањето на електрични и водородни возила.Алфа и Омега на CARclub. Играчките остануваат, само стануваат поскапи.